【学术报道】新加坡国立大学龚江滨教授来我校学术交流

应南京师范大学物理科学与技术学院量子输运与热能科学中心邀请,新加坡国立大学龚江滨教授于2018年12月19日上午10时为我院师生以“Nonequilibrium work fluctuations”为题作了精彩的报告,报告由物科院院长张力发教授主持。

报告在行健楼437报告厅准时举行,全院相关教师和研究生参加了报告会。龚江滨教授汇报了小系统的几个统计力学概念,比较了量子和经典系统中的绝热演化。 紧接着详细地介绍了非平衡态的小系统功涨落定理及其相关的应用。报告结束后,龚江滨教授对老师和同学们的提出的问题进行了详细解答。

龚江滨教授简历:

Prof. Gong Jiangbin obtained his Ph.D in theoretical chemical physics from the University of Toronto in 2001. He joined NUS in 2006 after postdoctoral studies at the University of Toronto and the University of Chicago. Prof. Gong’s theoretical research interests include nonlinear dynamics and quantum chaos, quantum control, quantum thermodynamics, non-Hermitian quantum mechanics, and recently, topological matter. Prof. Gong recently won the NUS Faculty of Science Outstanding Scientist Award 2016, the prestigious Singapore National Research Foundation Investigatorship Award 2017, and the Institute of Physics, Singapore (IPS)“World Scientific” Medal 2017.

发布时间:2019/01/10